Een bijzondere Prinsjesdag en de Miljoenennota.

De derde dinsdag van september is het startschot voor drie belangrijke dagen in de Tweede Kamer in Den Haag. Voor mij was dit de tweede keer dat ik deze dagen als Tweede Kamerlid van dichtbij mocht meemaken.

Het zijn belangrijke dagen, omdat er voor de korte, en lange termijn plannen worden gepresenteerd. Maar ook belangrijk omdat uitvoerig gedebatteerd en uiteindelijk ook gestemd wordt over deze plannen. Voor de VVD staat buiten kijf dat we in een bizar jaar zitten waarin het coronavirus ons in de greep houdt. Bedrijven die hierdoor in zwaar weer verkeren, mensen die werkloos raken en zorgverleners die overwerkt zijn. Dat vraagt om een pakket aan maatregelen om op die manier Nederland uit de crisis te investeren.

De maatregelen die bij de Miljoenennota gepresenteerd zijn, werken door tot op het niveau van de individuele inwoner in Nederland. Een jong stel dat op zoek is naar een woning, maar telkens overboden werd door institutionele beleggers, hoeft vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting te betalen. Maar ook het midden- en kleinbedrijf in Parkstad kan subsidie krijgen om de loonkosten van personeel te betalen. Daarnaast komt er 20 miljard beschikbaar voor een Nationaal Groeifonds om projecten van de grond te krijgen die bijdragen aan kennisontwikkeling, infrastructuur en innovatie. Een fonds als dit biedt kansen en mogelijkheden voor regio‚Äôs zoals Parkstad. Dit is een kleine greep uit de vele maatregelen die ervoor moeten zorgen dat we zowel tijdens, als na corona een land blijven waar je goed kan wonen, werken en genieten.

De miljoenennota biedt perspectief voor de komende jaren. Als Tweede Kamerlid blijf ik natuurlijk de ontwikkelingen volgen en controleer ik de regering op de uitvoering van de plannen, met de nodige extra aandacht voor Limburg. Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen waren dit jaar anders dan anders. Maar ondanks de mondkapjes of het volgen van de debatten vanuit mijn werkkamer, was het een opnieuw bijzonder om als Tweede Kamerlid deel uit te maken van deze gebeurtenis.